Paljonko tilitoimistopalvelut maksavat Helsingissä?

Paljonko tilitoimistopalvelut maksavat Helsingissä

Tähän kysymykseen ei luonnollisestikkaan ole kovin hyvää tyhjentävää vastausta. Hinnat muuttuvat jatkuvasti ja hinnoittelukäytännöt ovat todella erilaisia. Yleisimmät tilitoimistojen hinnoittelukäytännöt ovat:

  • Tuntiveloitus, eli veloitetaan vain siitä ajasta mikä kirjanpidon tekemiseen menee. Yleensä tässä voi olla jonkinlainen minimiaika ja veloitusta pyöristetään lähimpään 15 minuuttiin ylöspäin.
  • Vientiperusteinen veloitus, joka tarkoittaa sitä, että hinta perustuu tilitapahtumien määrään.  Monta kertaa tähänkin sisältyy minimiveloitus per kuukausi, koska joidenkin yritysten tilitapahtumia saattaa olla 5 tai alle per kuukausi.
  • Kiinteä kuukausihinta. Tässä tapauksessa kirjanpito maksaa esimerkiksi 50€ per kuukausi, mutta harva tilitoimisto hinnoittelee pelkästään näin.
  • Kaikki erilaiset toiminnot on hinnoiteltu erikseen. Tätäkin näkee ja silloin hinnoittelu on melkoinen sillisalaatti. On hyvin vaikea arvioida minkä hintaiseksi kirjanpito sitten loppujen lopuksi muodostuu. Se lienee tarkoituskin.

Yleensä hinnoittelu tapahtuu jollakin yhdistelmällä edellisistä. Harmillisesti osa tilitoimistoista piilottelee hinnoitteluaan, vaikka sellainen olisikin. Tässä tapauksessa joudut pyytämään tarjouksen aiheesta. Jos haluat oikeasti verrata hintoja, sinun täytyy päättää yrityksellesi joku teoreettinen ”vientimäärä”, eli tilitapahtumien määrä per kuukausi ja sitten kysellä erilaisilta toimijoilta tai katsoa hinnastot nettisivuilta. Esimerkiksi seuraavalla tavalla:

”Minulla on osakeyhtiö, joka myy polkupyöriä ja kirjanpidossa on vientejä noin 60 kpl kuukaudessa. Millaiseksi arvioit kuukausihinnan muodostuvan? Mitä muita kuluja kirjanpitoon tulee vuoden aikana”

Jos annat kaikille kirjanpitäjille samanlaisen räpin, niin saat ainakin jonkinlaisen vertailupohjan. Ongelmana on silti se fakta, että hinnoittelu voi skaalautua vähän kummasti. Jossain tilitoimistoissa on hyvin edullista olla, jos sinulla on vähän tilitapahtumia. Toisaalla taas hinta voi edullistua per vienti sitä mukaan mitä enemmän vientejä sinulla on.

Edellinen esimerkki kuitenkin antaisi nopealla vilkaisulla seuraavanlaisia kuukausihintoja:

  • 100 € / kk ja vuosittain tilinpäätös 150 €
  • 134,30 € / kk Tämä on vahva ehkä, hinnoittelu on epäselvä. Tilinpäätös tehdään varmaan tuntiveloituksella 45,80 €
  • 132 € / kk ja vuosittain 260€ tilinpäätös ja veroilmoitus

Hinnat siis vaihtelevat aika runsaasti ja se mitä kannattaa tehdä on aina tapauskohtaista. Käytä hetki vertailuun, se voi pitkässä juoksussa säästää sinulle satoja ja jopa tuhansia euroja. Kaikki toimistot kuitenkin noudattavat hyvää kirjanpitotapaa ja jos löydät itsellesi edullisen, se ei tarkoita, että kyseinen toimija olisi epäluotettava.